Breda 68 jaar bevrijd door de Polen

Zondag 28 oktober was het tijd om zoals elk jaar weer een bezoek te brengen aan de gastvrije stad Breda. Dit natuurlijk vanwege de 68e herdenking van de bevrijding van Breda door de Eerste Poolse Pantserdivisie. De plechtigheden werden gehouden op de Poolse Militaire Erevelden (Ginneken en Ettensebaan) en hadden een bijzonder tintje.

Het is namelijk niet alleen het 120e geboortejaar van generaal Maczek, maar ook is het zeventig jaar geleden dat de Eerste Poolse Pantserdivisie werd opgericht. Een ideaal moment om een nieuw soort tulp te planten die in 2013 met de naam van de generaal gedoopt zal worden. Maczeks zoon Andrzej en burgemeester Peter van der Velden deden dat op het graf van de generaal.

De ter plekke aanwezige erewacht van de Poolse Strijdkrachten vuurde verschillende saluutschoten af, wat tot enige sensatie onder de Nederlandse genodigden leidde, die niet bekend waren met deze Poolse militaire traditie.

Naast de verschillende hoogwaardigheidsbekleders waren er veel nazaten van de oud-strijders op de herdenking afgekomen. Er vond een plechtige kranslegging plaats en de kinderen van een Nederlandse en een Poolse basisschool legden bloemen op de graven van de gevallenen.

 
.
 

Het handjevol veteranen, dat nog in leven is, kreeg een staande ovatie van het publiek!

„Zij gaven hun leven om ons te verlossen van een afschuwelijk en totalitair bewind”, zei de Burgemeester van Breda.

„Ik vind het een grote eer om hier te zijn”, verklaarde Jan Borkowski, sinds juni de Poolse ambassadeur in Nederland.

“Ook nu weer dragen hardwerkende Polen bij aan de welvaart van Nederland.”

Die uitspraak zullen de aanwezige medewerkers van E&A zeker niet snel vergeten.

Tot slot sprak de ambassadeur de hoop uit dat de Generaal Stanislaw Maczek-tulp van een sterk ras zal blijken te zijn, net zoals de soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie dat waren.

facebook