“Laatste jeugdzomer”

Hoofdstuk 1

Uiteindelijk kwam de lente met zijn langere en warmere dagen, een lang verwacht en belangrijk moment voor mij. Meestal wakkert er rond deze tijd een soort van rusteloosheid in mij op, ik definieer dit als creatieve rusteloosheid. Dit is waarschijnlijk een goede definitie van iets dat de mens tot actie dwingt. Hoewel ik het met tegenzin doe, doorbreek ik mijn luiheid, die ergens diepgeworteld zit in ieder van ons. Planten, vogels, honden, katten en paarden, oftewel alles om ons heen geniet allang van de lente en ik ben de enige die niet echt weet wat ik moet doen. Waar zal ik beginnen?

Het is 10:17 en ik lig nog steeds in bed. Dit is geen normaal tijdstip voor mij, want over het algemeen sta ik om 7 uur ‘s ochtends al op. De gedachten duizelen door mijn hoofd de ene na de andere. Eindelijk, na een lange en slapeloze nacht heb ik een besluit genomen. Ik VERLAAT het eiland. Slechts nog een laatste keer ga ik afscheid nemen van dit land, waar ik de laatste 18 jaar van mijn leven heb doorgebracht. Tot op heden heeft mijn lot zich hier afgespeeld. Hier heb ik mijn vrienden maar ook mijn vijanden leren kennen. Hier heb ik mijn wereld. Mijn mooie fabelachtige en kleurrijke wereld. Ierland, het land van James Joyce, prachtig en  ruikend naar zee, bier en whisky. Mijn eiland, mijn prachtige eiland. Je zou bijna willen zeggen een schateiland. En nu, nu wil ik daarheen, daar waar ik niks heb, waar ik niemand ken. Ik moet helemaal opnieuw beginnen ik begin met nul. En dit is eigenlijk het enige wat me nog tegenhoud van mijn verdere acties. Maar aan de andere kant zegt iets in mij GA er naartoe, het is toch de plaats waar jouw ouderlijk huis is en waar je roots liggen. En zo langzaam aan, begin ik te wennen aan mijn beslissing, die ik eigenlijk al lang geleden heb gemaakt. Alleen ik zit nog met mezelf te bakkeleien uit pure formaliteit. Mijn geest worstelt met de materie. Nu rest mij alleen nog de onderneming op het technische vlak te sluiten en gewoon te gaan. In eerste instantie denk ik ongeveer 6 tot 9 maanden nodig te hebben om alle formaliteiten af te werken. Voordat ik de eerste  spullen inpak moet ik eerst een plek zoeken om te wonen, te leven en te werken. Ik heb het huis in Old Castle inmiddels verkocht en ik vertrek over 3 weken. Ik heb een advertentie gevonden die me heel aantrekkelijk lijkt en heb een afspraak gemaakt met de eigenaren voor mijn toekomstige huis, ik kan niet wachten!

Ondertussen om de wachttijd te doden, ben ik vaak naar Dublin gereden, naar Cork en Limerick en uiteindelijk naar Kilkenna en Cashel. In Galway ben ik iets langer gebleven om nogmaals vanaf de kliffen naar de oceaan te kijken en de Guinness rechtstreeks uit het vat te drinken. Toen ik het koud kreeg, bleek dat het al avond was. Ik heb een halve dag peinzend en bedachtzaam doorgebracht. Ik weet niet eens meer of ik wel heb gegeten, hoewel ik geen trek heb, maar een versgebakken vis op een vissersboot kan ik eigenlijk niet weigeren daarom heb ik een behoorlijke filet besteld en wachtend op de knapperige lekkernij ben ik weer verzonken in gedachten. Pas toen de verleidelijke geur van het voor mijn neus geschoven bord met heerlijke vis mijn neus binnen drong trok het me uit de diepe mijmering waarin ik was verzonken. Tijd om terug te gaan, morgen wacht mij immers een NIEUW...

facebook