Ze zijn net Sinterklazen...

Dankzij de vele Poolse arbeidsmigranten gaat er een gigantische berg geld richting Polen. Dit jaar regende het weer aan contanten, veel meer dan vorig jaar zelfs. Volgens de gegevens van de Poolse Nationale Bank (NBP) maakten Polen die in het buitenland verblijven, alleen al in de eerste helft van dit jaar meer dan 8,4 miljard zloty (2 miljard Euro) over. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar is dat zo’n 731miljoen zloty meer. Dit natuurlijk dankzij het feit dat we te maken hebben met een nieuwe emigratiestroom. Het aantal Polen die in het buitenland verbleven groeide vorig jaar al met zo’n 60.000 personen, wat een totaal geeft van 2 miljoen 60 duizend emigranten – dit volgens de schatting van de GUS (de Poolse vertegenwoordiger van het CBS).



 

Deze miljardenstroom is een grote steun voor de Poolse economie en voorziet vele Poolse gezinnen van hun dagelijkse behoeftes.

Sinds de toetreding van Polen tot de EU hebben de vele Poolse emigranten meer dan 140 miljard zloty naar het land aan de Weichsel overgemaakt!

Maar elke medaille heeft een keerzijde. Laat ons vooral niet vergeten dat de regio’s waarvandaan veel mensen naar het buitenland zijn geëmigreerd nu heel vaak allerlei specialisten missen. Dit op zijn beurt zorgt ervoor dat investeerders dat soort regio’s mijden. En als er geen investeerders zijn, is er ook geen werkgelegenheid en wordt daarmee de negatieve spiraal van emigratie verder aangedraaid.

Deze nieuwe vlucht van mensen die op zoek zijn naar een betere toekomst zorgt ervoor dat hele gebieden in Polen ontvolkt raken.

In sommige provincies begint de situatie uit de hand te lopen en dreigt er een demografisch drama.


Een goed voorbeeld hiervan kan de provincie Opolskie zijn, waar al enkele honderdduizenden mensen geëmigreerd zijn (vooral naar Duitsland en Nederland) en waar het vruchtbaarheidscijfer (minder dan 1,2 ) een van de laagste ter wereld is!

Daarnaast bestaat het fenomeen van werken in het buitenland niet alleen uit cijfers en statistieken. Deze vorm van emigratie gaat vaak gepaard ten koste van de (achtergebleven) families. Volgens de jongste schattingen heeft Opolskie op het moment te maken met zo’n 35 tot 50 duizend halve of volle

“migratiewezen”. Dit zijn kinderen die met een van de ouders (meestal met de moeder) of alleen met de grootouders wonen.

De meeste arbeidsmigranten gaan een keer per maand, of een keer in de twee maanden naar huis. Ze blijven er een paar dagen of weken rondhangen, geven het verdiende geld af (als of het alimentatie is) en gaan daarna terug...

„Het zijn vreemdelingen in het buitenland, maar raken thuis ook steeds meer vervreemd. Ze zijn net Sinterklazen die de cadeaus rond Kerst komen brengen, maar waar de familie met het Driekoningenfeest (op 6 januari) ook weer mee is uitgepraat” – zegt bisschop van Opole – Andrzej Czaja. Volgens een van zijn naaste medewerkers,pastoor Waldemar MusioÅ‚ (directeur van de pastorale afdeling) hebben we te maken met drie gebieden rondom arbeidsmigratie, die allemaal een negatieve invloed hebben op de maatschappij. – Dit begint met het leven op grote afstand van (vaak) kort gehuwde stellen. Dit terwijl die personen na een periode van gefascineerd zijn met elkaar nog moeten leren leven en vertrouwen. Het effect hiervan zijn de vele echtscheidingen en de uitgegeven verklaringen van de bisschop omtrent de ongeldigheid van het huwelijk. Een ander probleem is het ontbreken van een van de ouders, meestal van de vader, dit terwijl het kind van nature de aanwezigheid van beide ouders nodig heeft. – Cadeaus uit de kofferbak, even samen kort naar de supermarkt en daarna weer snel vertrekken – voegt pastoor MusioÅ‚ toe. En als laatste het effect van het „verlaten nest” waar vooral de ouderen mee te maken hebben – Er is helemaal niemand aanwezig die je een glas thee kan geven of hulp kan bieden tijdens ziekte...

Komt terug! – klinkt de oproep van de autoriteiten in de regio Opolskie die gericht is aan de arbeidsmigranten. Maar waarvoor?

facebook