Mijn hobby

De helden van de rubriek „Mijn hobby” zijn deze keer Toon en Ria van Boerdonk, wiens passie verre reizen zijn en bovenal reizen op de motor – het liefste op een exemplaar van voor de oorlog. De „aandrijfas van dit tandem” is Toon, die op de vraag sinds wanneer hij geïnteresseerd is in motoren, lachend zegt:„Sinds mijn geboorte! En om eerlijk te zijn: sinds altijd. Ik kan me de tijd goed herinneren toen ik nog een klein jochie was en in een dorp woonde. Als ik een motor uit de verte hoorde aankomen dan was ik niet tegen te houden, ik rende meteen de straat op om te zien welk model het was. Sinds mijn jongste jaren was het bezit van een motor mijn droom.” Die droom is uiteindelijk werkelijkheid geworden.

Dit kunnen we met eigen ogen aanschouwen als Toon de poort van zijn garagebox opent en ons zijn prachtige collectie motoren laat zien. Het zijn voornamelijk veteraan motoren en klassiekers, dartussen een waar prachtstuk - een BSA uit 1928. Het verzamelen van motoren is echter niet het voornaamste doel van de hobby. Het gaat Toon en Ria vooral om het maken van (verre) reizen en daar zijn die motoren voor bestemd! Beiden reizen vaak en veel en wat nog interessanter is: in 2016 zijn ze afgereisd naar…Polen.

Van 25 tot en met 28 augustus hebben ze namelijk deelgenomen aan een rally in Pommern, genaamd „Weg door Kasjoebië”.„In het begin was ik niet bepaald positief gestemd om hier aan mee te doen” – zegt Ria –„Door al die verhaaltjes over de vele diefstallen van voertuigen in Polen was ik wel een beetje bang. Maar Toon was niet tegen te houden en uiteindelijk zijn we dan toch met een aantal kennissen afgereisd.” En hoe was het in Polen?

„Geweldig: prachtige landschappen, bijzondere monumenten en zeer gastvrije mensen. Daarbij genoten we volop van de rustige omgeving en voelden ons op het gemak. We zijn in o.a. Gdańsk en Gdynia geweest en ook in een openluchtmuseum in Szymbark, waar we diverse oude gebouwen konden bewonderen, waaronder het enige huis ter wereld dat op zijn kop staat! Aan de rally zelf deden ongeveer 140 motoren mee, uit 8 verschillende Europese landen. Het recreatiepark in Łapino stond vol met motoren van merken als Harley, Indian, Henderson, Sokół, BSA of Saroléa. We konden allerlei prachtige voertuigen bewonderen, waarvan circa 90 voor 1945 zijn verwaardigd. De oudste motor was een Indian uit 1914,het eigendom van onze kennis - Gert Holmersma. Vermeldingswaard is het feit dat het hier om een originele motor gaat die nog nooit is gerestaureerd. 

Onze trip nar Polen en de rally „Weg door Kasjoebië” behoren al tot het verleden, maar staan in ons geheugen gegraveerd als een zeer geslaagd event. Meer -Polen is alleen paradijs voor toeristen, Polen is het land waar ik zelf zou willen wonen.” – Zegt Ria als we op het punt staan om te vertrekken.

facebook