Poolse sporen in Nederland

In de vorige uitgave van PracuÅ›.nl hebben wij jullie namens de Ambassade van de Republiek Polen in Den Haag uitgenodigd om deel te nemen aan de zoektocht naar plaatsen in Nederland die iets te maken hebben met Polen. Het doel van dit project was het inzamelen van informatie over alle plaatsen,  monumenten en gebouwen die op enigerlei wijze betrekking hebben op Polen. In verband met het feit dat de redactie van PracuÅ›.nl graag buitenshuis bezig is hebben wij besloten om zelf ook op zoek te gaan naar Poolse sporen in Nederland. Op die wijze zijn we uiteindelijk in de Grote Kerk in Breda belandt, waar volgens onze bronnen een aantal interessante zaken m.b.t. de bevrijding en verblijf van de Poolse troepen in die stad te vinden was. Tijdens het bezoek aan de kerk kwamen we een bijzonder reliëf tegen het lijf: op een van de banken was het snijwerk van de beeldhouwer P. van de Poel te vinden, welk op ons een grote indruk heeft achtergelaten. Deze heeft hij tijdens de naoorlogse renovatie van dit eeuwenoude gebouw gemaakt. Zijn werk was geïnspireerd door de vele huwelijken die de soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie toentertijd in Breda sloten met plaatselijke Nederlandse meiden. Een van de redactieleden van Pracus.nl, onze fotograaf - Roman KoÅ‚odziej - heeft toen meteen besloten om dit symbool van  de Pools-Nederlandse banden (in dit geval letterlijk) met zijn fototoestel te vereeuwigen, welk wij hieronder presenteren:


Ondertussen hebben wij een originele foto uit Breda (gemaakt in 1944) kunnen traceren, waarmee hetgeen wat de Nederlandse beeldhouwer heeft neergezet ook feitelijk wordt bevestigd. Die scene getuigd er ook van dat de welbekende Poolse gezegde -  “Alle meiden gaan voor diegene die een uniform draagt” -  letterlijk bevestigd kan worden...;)

Het initiatief van de Poolse Ambassade in Den Haag was niet de enige in haar soort. In dezelfde periode had de Nederlandse Ambassade in Warschau een soortgelijke actie opgezet. Van alle toegezonden foto’s hebben wij besloten om de meest opvallende te plaatsen die door een zojuist getrouwd Pools-Nederlands stel is toegezonden. Zoals hieronder valt te bewonderen is er (sinds 1944) niet al te veel veranderd in de Pools-Nederlandse  verhoudingen;)


facebook