Wisten jullie dat...

... we weer eens trots mogen zijn op de houding van een van onze landgenoten die in Nederland werkt?

We hebben het over LeszekBurakowski uit Beek en Donk (in Noord Brabant), die op een gewone ochtend naar zijn werk fietste en opeens een man in de Zuid-Willemsvaart zag spartelen. Zonder na te denken trok hij zijn kleren uit en dook in het water. Met hulp van zijn zus kreeg Leszek de man op de kade. De oudere man werd daarna in het ziekenhuis opgenomen en maakt het inmiddels weer goed. De heldendaad van Leszek was meteen regionaal nieuws en een reden om hem te eren: van de politie ontving hij een bos bloemen. Zeker een prachtig voorbeeld van een houding waar we allemaal trots op mogen zijn. Goed gedaan Leszek, je bent onze held!
 

... de 12-jarige Karolina Jagiełło beter Nederlands  spreekt dan haar Nederlandse leeftijdsgenoten?

Karolinadie pas 4 jaar in Nederland (Den Haag) woont, bewees dat op 1 juli toen ze het Groot Haags Kinderdictee won.

Met maar drie fouten versloeg Karolina ruim dertig andere finalisten en mag ze de titel “allerbeste dicteemaker van Den Haag” achter haar naam schrijven. 'Ik was erg verbaasd, maar ook heel blij', vertelt de trotse 12-jarige.

Tijdens deze 17e  editie van het Kinderdictee las schrijver Bart Chabot de tekst over de beroemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Voor Karolina een makkie: “Spelling en taal zijn voor mij niet echt een probleem. Je moet je goed concentreren en nadenken”.

Naast Nederlands spreekt Karolina natuurlijk ook vloeiend Pools. Ze is blij dat ze met het winnen van dit dictee kan laten zien dat Poolse migranten ook goed Nederlands spreken: “Ik voel me alsof ik Polen vertegenwoordig met dit dictee”.

Daar zijn we het zeker mee eens en sluiten hierbij ook aan bij de vele felicitaties!


 

Maar wisten jullie dat...steeds meer Poolse migranten de Nederlandse taal beheersen en daardoor allerlei cursussen en opleidingen kunnen volgen? Dat heeft onlangs een grote groep Poolse uitzendkrachten die werkzaam zijn bij onze hoofdsponsor - E&A - bewezen. Na een scholingstraject welk een heel jaar duurde ontvingen deze getalenteerde personen hun diploma’s voor het slagen voor de cursus Nederlandse taal en de opleiding assistent logistiek medewerker. Ondanks het feit dat deze opleiding geheel in het Nederlands werd verzorgd en er tussendoor ook nog gewoon gewerkt moest worden is het traject door meer dan 80% van de kandidaten succesvol afgelegd! “Het was zeker in het begin even wennen, niet alleen aan de Nederlandse wijze van lesgeven, maar ook en vooral aan het feit dat we alles in het Nederlands moesten leren. Het lesmateriaal, het huiswerk, de lessen zelf en natuurlijk de eindexamens.” Vertelt ons een van de deelnemers. ”Uiteindelijk is het toch een grote maar zeker inspirerende uitdaging geweest en dit ondanks het feit dat de meesten van ons al hoger opgeleid waren in Polen. Ons succes hebben we dan ook vooral aan onze inzet en doorzettingsvermogen te danken. We vergeten echter niet dat deze niet mogelijk zou zijn zonder de steun van onze geweldige en  geëngageerde leraren en met name mevrouw Nettie Verhagen, die ons  heel bekwaam, behoorlijk op weg heeft geholpen qua kennis van de Nederlandse taal. Nogmaals bedankt daarvoor!”

Moeten wij er nog iets aan toevoegen? Tja, ons rest alleen het volgende te zeggen: Proficiat dames en heren!

We zijn zeker ook trots op jullie inzet en succes en presenteren bij deze een tweetal foto’s met (lang niet alle) geslaagden:

Diploma-uitreiking in Tilburg.

De “toppers” uit Zwolle. 

 

facebook