Wisten jullie dat...

We weer eens trots mogen zijn op onze landgenoten in Nederland? Eind vorig jaar had Grzegorz uit Lichtenvoorde drie mensen gered uit een brandend pand in Hemden en op 23 april jl. deden Marcin en Michal (twee Poolse broers uit Den Haag) zijn heldendaad na. Het was iets rond 21.00 uur ’s avonds toen beide heren vanuit hun appartement een hoop geschreeuw aan de Schipborgstraat hoorden. Toen ze uit het raam keken, zagen ze een grote vlammenzee en paniek op de gezichten van de toegestroomde buurtbewoners. Zonder te aarzelen rennen beiden het huis uit de straat op, langs de buren die roepen naar het.

8-jarige jongetje en zijn vier jaar oudere zus die in het raamkozijn van het brandende huis staan. Michal klimt meteen in de boom die vlakbij de gevel van de portiekflat staat. Hij negeert de opmerkingen van de buurtbewoners, die zeggen dat het beter is om te wachten op de hulpdiensten. Zodra hij hoog in de boom staat springt het jongetje uit het raam zijn kant op... Michal grijpt hem bij zijn broek en enkele seconden later klinkt er een explosie: het raam spat door de hitte uit elkaar! In de tussentijd staat Marcin beneden klaar om het meisje bij haar sprong op te vangen, daarbij vraagt hij omstanders om hulp, helaas reageert er niemand...

De vlammen achter de 12-jarige worden alsmaar groter en ook zij onderneemt een poging om haar leven te redden en springt vanuit het raam richting de plek waar Marcin staat. Helaas is zij al wat ouder en is dan ook te zwaar om op te vangen, ze vliegt met een vaart door zijn handen en belandt dan op de grond. Gelukkig ontkomt ook zij, wel met wat verwondingen aan de vlammenzee.

In de tussentijd is er een derde Pool (helaas kennen wij zijn naam niet) toegesneld. Met zijn blote vuist slaat hij het glas van de portiekdeur in om de andere bewoners van het gebouw naar buiten te krijgen. Zodra andere omwonenden zich over de kinderen hebben ontfermd, rennen ook Michal en Marcin naar boven. Daar treffen ze de 33-jarige vader en de 31-jarige moeder aan, die meerdere keren hebben geprobeerd om in het brandende huis te komen en hun kroost te redden. Ze zitten onder de brandwonden, de vader is zo erg verbrand dat de vellen aan zijn lichaam hangen...hij heeft getracht om bij de kinderen te komen maar dat lukte niet want de kinderen zaten aan de voorkant van de brandhaard en hij erachter. Even later komt de brandweer en mogen onze helden naar huis. Van de spanning kunnen ze de hele nacht niet slapen maar in de ochtend rijden ze zoals altijd naar hun werk.

Zodra de baas ze ziet aankomen, stuurt hij de twee dappere mannen ogenblikkelijk weer naar huis. ‘Ga eerst maar een beetje bijkomen,’ zegt hij tegen ze. ‘En neem vanmiddag een biertje.’

Zodra ze gevraagd worden hoe het voelt om een held te zijn zeggen ze met een brede lach “nee joh, we zijn gewone Poolse jongens”. Daarom kunnen wij maar een ding zeggen: bravo jongens: “Geen woorden maar daden!”

Wisten jullie dat... Albert Heijn als enige Nederlandse bedrijf zich in de top vijftig van de waardevolste Europese merken heeft geplaatst? Dit onderdeel van Ahold bekleedt de 26e plaats in de prestigieuze Interbrand ranglijst. Een bijzondere prestatie die wij hier niet zomaar benoemen. Dit doen we vooral vanwege het feit dat duizenden Polen in Nederland klant (en heel vaak ook werknemer) van AH zijn.

 
 
 
 

Maar wisten jullie dat... de eerste Poolse klanten van dezelfde Albert Heijn, Poolse soldaten waren die in 1944 en 1945 deelnamen aan de bevrijding van Nederland? Dit kwam onlangs naar boven toen een aantal onbekende foto’s van de 1e Poolse Pantserdivisie van gen. Stanisław Maczek werden ontdekt. Deze foto’s zijn aan het einde van de oorlog in de Nederlands-Duitse grensstreek in de omgeving van Meppen genomen.

Wisten jullie dat... Koning Willem-Alexander en koningin Máxima binnenkort voor het eerst een officieel staatsbezoek gaan brengen? Wisten jullie dat... dit eerste staatsbezoek op 24 en 25 juni in Polen plaatsvindt op uitnodiging van president Bronislaw Komorowski? Weer een mooi en symbolisch gebaar welk van de eeuwenlange historische en culturele banden en de hele goede hedendaagse relaties tussen onze landen getuigt!

facebook