Facilitaire medewerkers opgeleid tot BHV-er

Op woensdag 17 juli en donderdag 18 juli vonden de BHV-trainingen voor de beheerders en facilitaire medewerkers van E&A plaats. De cursus werd verzorgd door Marco Carper van HGL Academy, een professionele organisatie op het gebied van EHBO en BHV.


 

De cursus begint met EHBO. Tijdens de inleiding mogen de deelnemers naast hun naam en locatie ook een EHBO ervaring vertellen. Docent Marco haakt in op de verhalen en benoemt wat er goed is gegaan of misschien nog anders had gekund. Daarna gaan we naar het theoretische gedeelte van de EHBO welke duidelijk wordt verteld en uitgebeeld aan de hand van verschillende diavoorstellingen en filmpjes

Vervolgens gaan we praktisch aan de slag: een vrijwilliger speelt het slachtoffer en diverse medewerkers springen om beurten op om hem te helpen. Er wordt getraind hoe goed om te gaan met verwondingen, pleisters en verschillende manieren van het aanleggen van verband. Na de korte pauze volgt het belangrijkste onderdeel van de ochtend: reanimatie.

Er wordt geoefend met en zonder de AED (elektronische hartdefibrillator).

Ook krijgt iedereen de kans om kennis te maken hoe men het slachtoffer op een juiste wijze in de stabiele zijligging hoort te plaatsten.

Na de lunch staat het oefenen van een ontruiming en het blussen van brand op het programma. Ook hier wordt het een en ander duidelijk weergegeven aan de hand van duidelijk theorie materiaal en verschillende voorbeelden van de meest voorkomende calamiteiten.

Een aantal filmpjes waarin wordt getoond hoe snel een brand kan ontstaan maken veel indruk op de cursisten. Ook blijkt hier hoe belangrijk het tijdig inschakelen van hulpdiensten is. Het nummer 112 wordt dan ook verschillende keren gebruikt zodat de deelnemers dit goed onthouden. Hier wordt ook het belang van oefenen in de praktijk van je eigen centrum nog eens benadrukt: zorgen dat je goed weet hoe je gebouw er uit ziet en wat ieders taken/afspraken bij een ontruiming zijn.

De middag wordt afgesloten met het blussen van potentiele brandhaarden, met behulp van diverse soorten blussers en een blusdeken.

Alle deelnemers hebben de cursus goed doorlopen en mogen zich vanaf nu opgeleid  bedrijfshulpverlener noemen.

Wij hopen echter dat onze collega’s geen gebruik hoeven te maken van hetgeen wat ze hebben geleerd!!!

Want: “Voorkomen is beter dan genezen”.

facebook