„De Trilogie” vertaald naar het Nederlands


 

„De Trilogie” van Henryk Sienkiewicz (1846-1916) was voor het eerst gepubliceerd in de tachtiger jaren van de 17e  eeuw. Sinds die tijd was ze vertaald in 36 talen uit de hele wereld, maar nooit in zijn geheel in het Nederlands. Vorig jaar verscheen de 37e „ontbrekende” vertaling, die vooral tot stand kwam uit de wens van de vertaler om zijn kinderen en kleinkinderen het lezen van dit uitzonderlijke werk mogelijk te maken.

Op 24 maart 2017 vond een promotieavond voor dit werk plaats, in de Poolse Ambassade in Den Haag, georganiseerd door de Pools-Nederlandse Kulturele Vereniging in samenwerking met de Ambassade. De vertaler, Michał Rozdeiczer-Kryszkowski, hield een presentatie (vooral gericht op de Nederlandse aanwezigen) uitleggend welke plaats de Trilogie inneemt in de Poolse literatuur en in de harten van de Polen, en ook de historische achtergrond op het moment van schrijven van de Trilogie, alsmede in de 17e eeuw, op het moment dat de actie, beschreven in de boeken, plaats vindt. Ook was er een achterkleindochter van Sienkiewicz aanwezig, die speciaal daarvoor naar Nederland was gekomen. De Polen is het bekend, dat Sienkiewicz de Trilogie schreef om zijn landgenoten, die onder de bezetting van drie grootmachten leefden, moed te geven – „een hart onder de riem te steken” .

De vertaling is in een beperkte oplage uitgegeven.  Er is een kaart opgenomen van de Pools-Litouwse Republiek der Twee Naties uit de 17e eeuw, met daarop aangegeven waar de in de boeken beschreven acties plaats vinden. Daarnaast zijn er vele verklarende voetnoten en een omschrijving van de staatsvorm die de republiek met een koning en een volksvertegenwoordiging aan het hoofd, in die tijd had.

De vertaling bestaat uit in totaal 8 boekjes:

Te Vuur en te Zwaard deel 1            - 420 pagina’s

Te Vuur en te Zwaard deel 2           - 408  pagina’s

De Zondvloed delen 1 en 2               - 428 pagina’s

De Zondvloed deel 3                        - 300  pagina’s

De Zondvloed deel 4                         - 224 pagina’s

De Zondvloed delen 5 en 6               - 379 pagina’s

De Heer Wołodyjowski delen 1 en 2 - 326 pagina’s

De Heer Wołodyjowski deel 3           - 223  pagina’s

TOTAAL                                             2708 pagina’s

Geïnteresseerden kunnen een exemplaar van de Trilogie bestellen via de email: m.rozdeiczer@upcmail.nl

De aanschafkosten zijn € 65,- plus (binnen Nederland) € 7,- verzendkosten.

facebook