Van de redactie

Beste lezers,

De lente anno 2017 is in volle gang. Voor de Poolse gemeenschap in Nederland begon deze natuurlijk met de 9e Poolse Filmlente in Nederland. Dit belangrijke evenement welk de Poolse cultuur en het succes van Poolse artiesten naar voren brengt hebben wij samen met de Stichting Pools Podium in Nederland georganiseerd. Het meesterwerk welk bij de opening van het festival van Poolse films werd vertoond was de laatste film van Andrzej Wajda – „After image”. Deze film vertelt over het leven van de schilder WÅ‚adysÅ‚aw StrzemiÅ„ski, wiens houding en weerstand jegens de dictatuur, die hem de vrijheid van expressie wilde ontnemen een inspiratiebron was voor het ontstaan van de film.„After image” is echter niet alleen een portret van een anticommunistische rebel, het is ook een symbolische opsomming van de carrière van Andrzej Wajda zelf en een afrekening met het verleden van een hele generatie artiesten. Het festival werd afgesloten op 9 april met de roemruchte film „Wolynië” van de regisseur Wojtek Smarzowski. Deze film heeft veel stof doen opwaaien in Polen en haar buurlanden omdat het een getuigenis is van de dramatische gebeurtenissen die zich in de oostelijke grensgebieden van het vooroorlogse Polen hebben afgespeeld. Niemand zal dan ook verbaasd zijn dat de speciale bijlage PracuÅ›-HISTORIE uitgegeven is onder de titel  „Niet alleen Wolynië ”. We willen op die manier de Poolse maar ook (en vooral) de Nederlandse lezer kennis laten maken met de gruwelijke gebeurtenissen van weleer. Het prachtige landschap welk op de cover is te vinden is ook geen toeval. Dit is namelijk een foto die symbool staat voor de in de aantocht zijnde zomerse maand juli. Hier zien we een veld met bloemen vlas, het gewas welk tegenwoordig bijna nergens meer te aanschouwen is. Juli is de maand waarin vlas tot bloei komt – deze werd voor de Tweede  Wereldoorlog veelal verbouwd en door boeren gebruikt (voor bijv. linnen) in de oostelijke grensgebieden van Polen en is tegenwoordig een symbolische herdenking aan hetgeen wat zich daar heeft afgespeeld. De vlasbloem heeft een hele korte bloeitijd  (meestal een halve dag) en staat daarom symbool voor het  onderbroken en ontnomen leven van de duizenden slachtoffers. Vlas is geduld, schoonheid, eenvoud en onschuld – het voornaamste kenmerk van personen die slachtoffer zijn geworden van geweld. Dit gewas neemt bij bloei meestal een blauwe kleur aan. In de psychologie wordt die kleur omschreven als teken van vasthoudendheid en verpersoonlijkt daarom mensen die jarenlang voor een officiële erkenning van deze Volkerenmoord hebben gestreden. Vlas werd ook gebruikt om wonden te helen en beeldt daarom allegorisch het verloop der tijd uit. De tijd die fysieke en psychische wonden heelt en het lijden op den duur verveelt.

De oostelijke grensgebieden zijn niet enkel ons verleden, ze worden nog steeds bewoond door Polen en personen van Poolse afkomst. Die vaak oudere mensen leven in eenvoud en vergetelheid en hebben daarom onze steun nodig. Hier gaat het niet alleen om morele steun maar vooral om reële en financiële ondersteuning. Dit is dan ook de reden waarom wij een samenwerking zijn aangegaan met de Vereniging „Odra-Niemen” uit WrocÅ‚aw. De Vereniging die sinds 2010 een aantal  projecten en initiatieven heeft opgezet die de geschiedenis, onderwijs en het welzijn van de Poolse gemeenschappen en minderheden in het buitenland ondersteunen. Een van de belangrijkste is de inzamelactie„Landgenoten voor de Helden”. Het doel van deze actie is het inzamelen van zoveel mogelijk levensmiddelen en andere spullen voor huishoudelijk gebruik ten behoeve van de Poolse veteranen en burgers die in Litouwen, Letland, Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië en Roemenië leven. Graag willen wij bij deze iedereen uitnodigen om deel te nemen aan deze actie en spullen in te zamelen die na Pasen geschonken zullen worden aan mensen in nood.De inzamelactie duurt tot 30 april maar iedereen kan ook rechtstreeks een donatie doen op het rekeningnummer welk speciaal hiervoor is opgezet. Wees niet onverschillig en steun onze landgenoten in het oosten – ook al is dat maar een symbolische bijdrage!

In deze editie van het kwartaalblad zullen jullie verder verschillende actuele thema’s en gebeurtenissen uit Nederland maar ook uit Polen tegenkomen.  We nodigen eenieder ook uit om de vaste columns als het  „Praktisch miniwoordenboek”, „Mijn hobby” of „Rechtstreeks uit het Recht” door te nemen. Jullie zullen ook kennis maken met nieuwe „Poolse sporen in Nederland” en het verdere lot van de „Emigrant”. Traditiegetrouw ook iets voor de kids en „Wisten jullie dat...”  

Marcin Kruszyński

Hoofdredacteur

 

facebook