De Kerstviering bij de Poolse School in Tilburg

De Poolse Kerstviering (Wigilia) is een vreugevol samenzijn ter ere van de aanstaande geboorte van Jezus, met bekende elementen als de eerste ster, een gemeenschappelijk gebed, het delen van brood, goede wensen aan elkaar, kerstliedjes, een kerstboom, een welgevulde tafel, met hooi onder het tafelkleed, en vanzelfsprekend geschenken... Waarom zou dat  niet ook hier in Nederland kunnen? En zo gebeurde het dan ook, in Tilburg in de Poolse School.

Als we onze ogen sluiten, komt het langzaam weer terug. Eerst de leerlingen, met een Kerstspel bij de Kerststal, engelen met rinkelende bellen, een levendig folkloristisch Kerstlied, kinderen die gescheken geven aan het Kerstkind, die mooie Poolse kerstliederen... Daarna het traditionele fragment van het Evangelie van Lukas, beginnend met de welbekende woorden: "In die tijd kondigde keizer Augustus een decreet af dat alle inwoners van het rijk zich moesten laten inschrijven....", gevolgd door het ritme  van het Onze Vader... Dan in de hele zaal het geluid van brekende opłatki (Kersthosties), het gegons van goede wensen, met telkens weer een van alle kanten echoend „Zalig Kerstfeest!”. En daarbovenop nog de geuren...


 

De volle tafels... barszcz (traditionele rode bietensoep), bospaddestoelensoep, pierogi (gevulde deegballetjes), krokiety (gevouwen pannekoeken gevuld met zuurkool), allerlei soorten vis, kutia (een zoet gerecht met gekookt graan, maanzaad, noten, dadels, en honing), pasta met maanzaad en honing, salades, bigos (zuurkoolgerecht met vlees, worst en bospaddenstoelen), pierniki (kruidkoeken), maanzaadstollen, kwarktaarten, appeltaarten, appelflapjes, nog meer taarten... en daarnaast echt Pools brood, gekregen van de Poolse bakkerij in Tilburg.


 

Onder de ogen van een groep moeders versieren kinderen pierniki. En op het eind de Kerstman met cadeautjes.

Dit alles vond plaats op 10 december 2016 aan de Poolse School in Tilburg. Die dag was de schoolfamilie extra groot. Bijna 150 mensen, vooral natuurlijk leerlingen en docenten, samen met hun gezinnen, plus nog wat genodigden: pastoor Slawomir Klim van de Poolse parochie St. Maximiliaan Kolbe in het bisdom Breda, pastoor Harm Schilder van de Nederlandse Emmausparochie in Tilburg, Andrea Schrauwen van de Fontys Hogeschool, Gerben van Eeuwijk, ook van Fontys maar vooral hier als correspondent van de Tilburgese Koerier, en de juridisch adviseur van de school, Rene Klerks met zijn vrouw Marieke.

Met intussen 22 jaar Poolse School in Tilburg heeft de Kerstviering  al een lange traditie, die telkens weer een succes wordt dankzij de inspanningen van de hele schoolgemeenschap. 

Tekst en foto’s Justyna van Halteren-Bogucka - vertaling Hans van Halteren

facebook