Dutch Polish Business Award 2016

Een andere noemenswaardige gebeurtenis was het Nederlands - Pools Business Forum welk op 24 november werd gehouden in Den Haag. Dit forum werd georganiseerd door de Poolse Kamer van Koophandel in Nederland en was een initiatief van het Nederlands-Pools Centrum voor Handelsbevordering (NPCH) en de Nederlands-Poolse Kamer van Koophandel in Warschau (NPCC). Deze bijeenkomst had tot doel om de mogelijkheden voor investeren in zowel Polen als in Nederland te bespreken aan de hand van een aantal vooraanstaande gastsprekers. Onder hen waren de Poolse Vicepremier Morawiecki en Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Gedurende dit treffen kwam men met een aantal belangrijke verklaringen en conclusies:

„Nederland is de belangrijkste investeerder in Polen. De rechtstreekse investeringen bedragen meer dan 30 miljard Euro.

Wij zijn er zeker van dat deze inbreng verder zal groeien. Tegelijkertijd is Nederland ook een van de grootste importeurs van Poolse goederen. De waarde van de Poolse export naar Nederland bedroeg vorig jaar maar liefst 7,9 miljard Euro" - informeerde Vicepremier Morawiecki. Tijdens het symposium werd ook deDutch Polish Business Award 2016 uitgereikt.

Deze prestigieuze titel ontving CEO Ronnie Luteijen van de firma Hedro Farms uit handen van de Poolse en Nederlandse Ambassadeurs (Jan Borkowski en Ron van Dartel).

Hedro Farms Polska Sp. z o.o.is een agrarisch bedrijf welk een ruim assortiment aan landbouwproducten produceert en verhandelt. De hoofdvestigingvan Hedro Farms bevindt zich in het pittoreske dorp Sadków, 10 km westelijk van de stad Wrocław, naast de snelweg A4 in het zuidwesten van Polen. De eigenaren van Hedro Farms Herbert Bos, Ed van Cleef en Ronnie Luteijn hebben een hogere agrarische opleiding gevolgd in Nederland. Daarna hebben  alle drie van 1992 t/m 1994 in Rusland, Kazachstan en Oezbekistan gewerkt op agrarische projecten.Na deze ervaring dachten we: dat kunnen we zelf ook en zijn we naar Polen vertrokken, een bedrijf van 1400 hectare overgenomen en Hedro Farms opgericht in 1995"- zegt R. Luteijn.

De belangrijkste producten van Hedro Farms zijn tarwe voor brood, gerst voor bier, suikerbieten voor suiker, aardappelen, uien en wortelen voor de versmarkt. Al deze producten worden geproduceerd op onze eigen velden (ongeveer 1500 ha) onder de supervisie van hoog gekwalificeerd personeel. Tarwe, gerst en suikerbieten worden gelijk na de oogst verkocht. Aardappelen, uien en wortelen worden het hele jaar rond gesorteerd, gewassen (aardappelen en wortelen), verpakt en verkocht. De producten worden of vers van het land geleverd of vers uit de bewaring. De bewaarcapaciteit bedraagt bijna 20.000 ton. De koelhuizen zijn volledig geautomatiseerd en computergestuurd om het hele jaar door een eersteklas product te kunnen leveren. De afnemers van deze producten zijn supermarktketens, groothandelaren en detailhandelaren in heel Polen. Daarnaast heeft het bedrijf ook  klanten uit landen als Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Rusland, Duitsland, Nederland en Engeland. Op de vraag wat de succesformule van Hedro Farms is, krijgen wij een kort maar duidelijk antwoord: Veel en hard werken en integreren in de omgeving"!

facebook