Van de redactie

Beste lezers, vrienden en supporters,

Hierbij een volgende uitgave van ons kwartaalblad, met voor het eerst een speciale bijlage: Pracuś – Historie.

Deze bijlage zal een vast onderdeel worden van de komende uitgaves. In het afgelopen kalenderjaar is er weer veel gebeurd,zowel in de gelederen van de Poolse gemeenschap in Nederland alsook in het moederland zelf. Dit hebben wij vooral te danken aan de groep maatschappelijk betrokken personen (en vaak onderschatte enthousiastelingen), die kosten nog moeite hebben gespaard om ons allen van dienst te zijn. We kunnen vele voorbeelden van maatschappelijke betrokkenheid van Polen in het buitenland en het thuisland benoemen. Hun bijdrage komt voort uit is het verlangen om onze identiteit en het culturele erfgoed met gepaste bescheidenheid en eerbied te tonen en te promoten. Fenomenaal is de opkomende cultus rondom de „Verdoemde Soldaten”, een thema welk collega -redactieleden, in samenwerking met de Vicevoorzitter van het Instituut van Nationale Herinnering (IPN)  - prof.  Krzysztof Szwagrzyk, maandenlang en met succes hebben onderzocht. Daar zijn we best wel trots op.

Graag willen wij jullie aandacht vestigen op de belangrijkste gebeurtenissen, die van invloed zijn op het wel en wee van de Poolse gemeenschap in Nederland. De Vijfde Editie van het Summer Cup Voetbaltoernooi in Tilburg heeft een enorme massa fans en supporters aangetrokken en het XVIde Kinderpoëziefestival: Wierszowisko, heeft traditioneel erkenning gekregen van de Poolse gemeenschap die verspreid is over de hele wereld. Het Nederlands - Pools Business Forum en het Jubileumgala Polonus 2016 tonen het potentieel welk ambitieuze en ondernemende Polen en Nederlanders in zich hebben.

Om voor zoveel mogelijk lezers aantrekkelijk te zijn, hebben we in dit nummer vele interessante teksten opgenomen.

We zijn ook enorm verheugd mee te kunnen delen dat onze redactie de samenwerking is aangegaan met een van de vooraanstaande advocatenpraktijken in Warschau, waarvan mr. Robert Ofiara de oprichter is. Het Poolse advocatenteam heeft voor ons een reeks informatieve artikelen voorbereid waarin je meer te weten kunt komen over de praktische aspecten van civiel en familierecht. Wij hopen dat overeenkomstig de naam van de rubriek: „Rechtstreeks uit het recht” - ingewikkelde wetsvoorschriften op een duidelijke en begrijpelijke wijze worden besproken en dat ze behulpzaam zullen blijken.

Ook waren we getuige van de plechtigheden ter nagedachtenis aan de Operatie Market Garden (72 jaar geleden) die in o.a.

Driel hebben plaatsgevonden, alsmede de herdenking van de bevrijding van Breda.

Op woensdag 7 december werd in  Breda ook een andere bijzondere gebeurtenis gevierd:het 70 - jarig huwelijksjubileum van een van de Poolse soldaten van Generaal Maczek - Roman Figiel (91 jaar) en zijn  Nederlandse echtgenote - Joke (90 jaar).

Om dit te fêteren kwamen familie en afvaardigingen van verschillende Poolse organisaties dan ook op bezoek bij het stel. De pastoor van de Poolse Parochie van H. Maximilian Kolbe-  Sławomir Klim, die het paar zegende, mocht ook niet ontbreken. De burgemeester van Breda - Paul Depla kwam ook langs om het koppel namens de Gemeente een cadeau en namens het Koningspaar een bos bloemen aan te bieden. Het echtpaar zelf geeft elkaar na zoveel jaren nog steeds veel genegenheid en affectie.  Dit is hetgeen wat wij ware liefde noemen! Dit kunnen jullie echter zelf wel beoordelen aan de hand van de foto van fam. Figiel - die meer dan 1000 woorden zegt. Namens de redactie en alle lezers wensen wij de eerwaardige Jubilarissen van ganser harte heel veel geluk en blijdschap!

Ook is er veel gebeurd op de redactie van Pracuś.nl zelf.

Een uitzonderlijke gebeurtenis die wij moeten benoemen was het uitmuntende resultaat van het SEU (Stichting Examens Uitzendbranche) Examen van onze collega - Monika Lobos.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een deelnemer aan dit examen het hoogst haalbare cijfer gekregen: één10/10.

Monika, die bekend staat als een zeer bescheiden persoon, zei maar één korte zin toen ze de uitslag hoorde: „Niet te geloven”. Ook om deze reden willen wij je namens het hele redactieteam nogmaals heel hartelijk feliciteren en bedanken voor de bijdrage die je al jarenlang levert voor ons kwartaalblad!

Tenslotte blijft er niets anders over dan jullie nu deze pagina te doen omslaan en te laten beginnen aan de lectuur.

In bescheiden woorden en met het oog op de winterse dagen en de alomheersende kerstsfeer, heet ik iedereen van harte welkom om alle artikelen van deze editie te lezen.

Marcin Kruszyński

Hoofdredacteur

facebook